In onze rubriek ‘7 Habits of …” gaan we in gesprek met mensen die een rol spelen in UPPWATER. We spraken Anne-Marie Spierings, voorzitter van de Supervisory Board van UPPWATER.
- We schrijven het jaar 2033: Wat zie jij voor je na 10 jaar UPPWATER?
“Ik zie uiteraard diverse mooie innovaties die een grote bijdrage leveren aan voldoende en schoon water en Nederlandse bedrijven die in het buitenland hun grote doorbraak hebben gemaakt. Ook zie ik voor me dat intensieve samenwerking in de keten van onderzoek tot aan buitenlandse vermarkting én de samenwerking hierin met de Rijksoverheid over 10 jaar een vanzelfsprekendheid is geworden. En ik hoop dat de Nederlandse samenleving over tien jaar net zo trots is op onze watertechnologie als op ons vernuft in waterbeheer.”
“Trots op onze watertechnologie”
- Wat voor initiatieven moet wie nemen om dat voor elkaar te krijgen? En welke neem je zelf?
“In de watertechnologie mogen we werken met veel slimme mensen. De crux van het succes zit in de samenwerking tussen mensen en organisaties. Dat klinkt als een dooddoener, maar in mijn diverse functies zie ik hoe ingewikkeld échte samenwerking is. Mijn tip voor iedereen: stel oprecht geïnteresseerde vragen aan je samenwerkingsparters. Wat willen zij bereiken? Waarom? Hoe? En wat zijn voor hen de risico’s? Waar zijn ze bang voor? Want de risico’s veroorzaken vaak kramp in samenwerking. Ik ben als voorzitter onafhankelijk. Dat maakt het voor mij gemakkelijk dit soort vragen te stellen. Mijn belangrijkste taak is het soepel laten verlopen van de diverse samenwerkingen. En daarnaast draag ik het belang van watertechnologie én het Nederlandse vernuft hierin uit.”
“Stel oprecht geïnteresseerde vragen aan je samenwerkingspartners”
- Wat voor energie is er nodig om dit vlot te trekken in het licht van denkers en doeners; concepten en uitvoering? Wie concreet? En wat ben jij, een denker of een doener?
“Het gaat om een goede mix van denken en doen. En in beide is de energie nodig van het gevoel dat er in deze tien jaar een kans is die we moeten grijpen. Een collega van mij had ooit een T-shirt met de tekst ‘Failure is not an option’. Die tekst inspireert mij. Het geeft voor mij aan dat we het kúnnen en net zo zeer dat we het móeten waarmaken; dat ik niet kan denken ‘ach, we zien volgende week of volgend jaar wel of het goed komt’. Zelf houd ik erg van (water)technologie in de praktijk zijn en van resultaten boeken. Dat is behoorlijk doenerig. Maar als iets lastig is, dan schiet ik in de denkmodus. Dan kan ik bijna piekerend zijn om de knoop te ontwarren en de weg voorwaarts te vinden. Hardlopen, koken of tuinieren doen dan wonderen. En een vakantie brengt ook altijd goede ideeën.”
“Failure is not an option”
- Hoe zorg jij binnen UPPWATER voor winwinwin situaties?
“Ik geloof er sterk in dat in UPPWATER alle partners een gezamenlijk belang hebben dat ons bindt. Door steeds dat gezamenlijke belang te zoeken en centraal te stellen, ontstaan als het ware vanzelfsprekend winwinwin situaties. Het wordt vaak lastig als er allerlei interne regels of wetgeving is die partners beperkt in hun handelen. Die regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Dus het begint met elkaar bevragen op het wat en waarom van die wetten en regels, om vervolgens te kijken wat de logische weg voorwaarts is: de regels accepteren, een omweg zoeken, een uitzondering creëren of zelfs de regels ter discussie stellen. Overigens kunnen wetten en regels soms ook heel behulpzaam zijn voor watertechnologie. Zo kunnen slimme kwaliteitseisen de innovatie aanjagen en daarmee de Nederlandse watertechnologie op voorsprong zetten.”
“Winwinwin situaties door gezamenlijk belang steeds centraal te stellen”
- In wiens schoenen wil je een dagje staan om beter te begrijpen wat diens beweegredenen zijn?
“In veel van mijn functies heb ik te maken met de Rijksoverheid. Een dagje in de schoenen van een directeur op een ministerie lijkt me wel wat. Hoe is het om een kabinet met zo veel nieuwe bewindspersonen te bedienen, de meest uiteenlopende kamervragen te moeten beantwoorden en van alle kanten uit de maatschappij bevraagd te worden met wensen die vaak niet verenigbaar zijn?”
“Een dag je in de schoenen van een directeur op een ministerie lijkt me wel wat”
- Wat is jouw persoonlijke manier om vertrouwen en respect in UPPWATER (projecten) te stimuleren?
“Voorop gesteld: ik ervaar de samenwerking als bijzonder prettig. Maar goed, het gaat vaak pas schuren als de uitvoering flink op gang komt. Ik vind dat iedereen bij mij als voorzitter in vertrouwen terecht moet kunnen met elke vraag en elk probleem. Als mensen met hun gedrag verstorend werken op vertrouwen en respect, zal ik ze daarop aanspreken. Vaak is onbegrip onderliggend aan gebrek aan vertrouwen en dat kan zich dan uiten in gebrek aan respect in het handelen. Naast een luisterend oor zal ik ook het andere perspectief proberen te schetsen. Voor mij werkt het goed om de spanning gewoon op tafel te leggen en bespreekbaar te maken. En daarbij vooral ook mijn eigen ongemak uit te spreken, want de start van zo’n gesprek is vaak lastig ook vanuit een onafhankelijke rol.”
“Bij mij als voorzitter moet iedereen in vertrouwen terecht kunnen met elke vraag en elk probleem”
- Hoe zorg je ervoor dat we in UPPWATER 10 jaar lang scherp blijven? En jijzelf?
“Als Supervisory Board hebben we daar een belangrijke taak in. Deels is dat heel praktisch door goed te monitoren of UPPWATER op schema ligt. Het helpt ook om af en toe bewust wat afstand te nemen en onszelf de vraag te stellen of we echt tevreden zijn, los van de afgesproken doelen. Zelf probeer ik altijd eerlijk te zijn naar mezelf: Heb ik er plezier in? Haal ik er energie uit? Ben ik nieuwsgierig? Wil ik investeren? Voeg ik op de juiste wijze iets toe met mijn kennis en kwaliteiten? “
“Af en toe bewust wat afstand nemen om scherp te blijven”