Dinsdag 6 mei 2025 werd de samenwerkings- en ontwikkelovereenkomst tussen waterschap Vechtstromen en Powerspex ondertekend voor een jarenlange samenwerking in het UPPWATER project Datagestuurd zuiveren.

Informatie uit de hele waterketen
Rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) maken ons afvalwater schoon. Maar dat kan beter door gebruik te maken van informatie uit de hele waterketen: datagestuurd zuiveren. Door deze informatie slim en veilig te verzamelen en te verwerken, kunnen processen beter aangestuurd worden. Met het UPPWATER project Datagestuurd zuiveren spelen waterschap Vechtstromen en Powerspex in op de groeiende behoefte voor datagestuurde ondersteuning. Met slimme sensoren, realtime simulaties, ondersteuning bij het nemen van beslissingen en volledig automatische bijsturing van de zuivering aan de hand van voorspellende modellen. Om de beste balans tussen waterkwaliteit, kosten en risico’s te vinden.
Aansluiten bij ontwikkelingen nationaal en internationaal
Datagestuurd zuiveren sluit aan bij belangrijke ontwikkelingen die zich in Nederland en daarbuiten afspelen. Enerzijds worden de rwzi’s steeds complexer door de toenemende eisen die eraan gesteld worden. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, de productie van grondstoffen en energie en het verwijderen van medicijnresten. Anderzijds is het borgen van kennis een reden om in te zetten op datagestuurd zuiveren. Er gaat de komende jaren mogelijk belangrijke kennis verloren doordat medewerkers met veel kennis en ervaring met pensioen gaan. Door deze kennis en ervaring nu te gebruiken bij het ontwikkelen van datagestuurd zuiveren, blijft dit behouden. Het biedt zuiveringsbeheerders ook later de mogelijkheid om de rwzi’s optimaal te laten functioneren.
Langdurige samenwerking en expertgroep
Om het project UPPWATER Datagestuurd zuiveren te kunnen ontwerpen en realiseren is het noodzakelijk om de innovatiekracht van de commerciële markt en kennisinstellingen vroegtijdig en langdurig met het waterschap te verbinden. De Europese aanbesteding is gewonnen door het consortium Powerspex. Het consortium bestaat uit hoofdaannemer Powerspex samen met Columbus en Landscape. Lees hier het bericht op de website van Vechtstromen.
Daarnaast realiseert een expertgroep van kennisinstellingen de kennisuitwisseling, analyse en optimalisatie van de maatregelen. Veel verschillende partijen en disciplines gaan samenwerken en hun input leveren. Het consortium gaat aan de slag met voorbereidings- en ontwerpfase voor de eerste demofase.
UPPWATER en de waterschappen
Bedrijven, overheden en kennisinstituten trekken in het UPPWATER samen op door stappen te zetten in onderzoek, testen, fullscale demonstraties en marktontwikkeling. Het doel is de economische groei van de Nederlandse watertechnologiesector en het meewerken aan technologieën die kunnen helpen bij voldoende en kwalitatief goed water. Dit raakt de kerntaak van de waterschappen. Daarom is het vanzelfsprekend dat ze deel uitmaken van UPPWATER. Het levert veel kennis en ervaring op én het is zeer relevant met het oog op de opgaves op het gebied van waterkwaliteit. De komende tien jaar gaan vijf waterschappen 20 fullscale demonstratieprojecten uitvoeren met verschillende technieken. In totaal is daar een bedrag van ruim 46 miljoen euro mee gemoeid.

