Op 7 januari kreeg de watertechnologiesector voor het komend decennium steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met het Groeiplan Watertechnologie. Het plan moet een impuls geven aan de innovatiekrach, groei en export van de sector. New Business vroeg de programmatrekkers naar de stand van zaken. Lees hier het hele bericht op wateralliance.nl
Programma 1: Enabling watertech
‘PFAS ook vernietigen’
Trekker: Jan Post, programmadirecteur bij Wetsus
“Wij hebben 11 projecten per jaar die we kunnen starten met het plan. Dit doen we binnen de consortia die actief zijn in het Wetsus-programma, waar bedrijven zich bij aan kunnen sluiten. Een keer per jaar starten we een compleet nieuw consortium, zodat we in kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen en dat we niet eindeloos door blijven gaan met dezelfde innovaties. Van de acht projecten die er nu draaien waren er zeven die we konden oppakken vanuit bestaande consortia in het Wetsus-programma. Voor een project is een nieuw consortium gevormd.”
Programma 2: Pilots & Testen
‘Ontwikkelingsfase voorbij’
Trekker: Joep van den Broeke, senior onderzoeker bij KWR
“Ons programma heeft het afgelopen jaar in het teken gestaan van de voorbereiding van e subsidieregeling waar straks alle projecten onder gaan vallen. De regeling is inmiddels bijna gereed, en we verwachten dat deze dit najaar opgesteld wordt. Partijen kunnen dan in de 5 focusgebieden (waterbehandeling, alternatieve bronnen, circulariteit, digitalisering en waterbeschikbaarheid) met projectvoorstellen komen voor pilots, Dit zullen projecten moeten zijn die de ontwikkelingsfase voorbij zijn. Technologieën die al aangetoond zijn in het lab. Het kan een kleine pilot in een praktijksituatie zijn of een pilot in een gecontroleerde omgeving die relevant is voor de praktijk. Voor ons programma is ruim 18 miljoen euro subsidie beschikbaar.”
Programma 3: Fullscale demonstratie
‘Zelfstandig zuiveren met AI’
Trekker: Piet van Erp, strateeg externe financiering bij Waterschap Vechtstromen
“Het afgelopen half jaar zijn wij bezig geweest om twee fullscale oplossingen op de aanbestedingskalender te krijgen. Een van de oplossingen is een innovatieve membraantechnologie om microverontreinigingen te verwijderen uit effluent van de rioolwaterzuivering Enschede. Een zuivering met een relatief hoge verontreiniging aan microverontreinigingen. De zuivering van Enschede zit bovenaan in het watersysteem en dat betekent dat wij vrij hoge verwijderingseisen hebben waar we iets mee moeten omdat de verdunning met overig oppervlaktewater minimaal is.”
Programma 4: Naar de Markt
‘We bouwen end-user platform’
Trekker: Ronald Wielinga, operationeel directeur bij Water Alliance
“Wij hebben twee hoofdtaken: ondernemerschapsontwikkeling en technologieën naar de markt brengen. Het ondernemerschap deel sluit aan op het ondernemerschapsprogramma dat al loopt bij Water Alliance. Het afgelopen jaar is dat ontwikkeld en is vrij succesvol. We voegen daar drie zaken aan toe. Allereerst zijn we bezig met het vormgeven van een ondernemerschap community. Dat is een community waarvoor we ondernemers uitnodigen die samen met techneuten bedrijven op gaan zetten of techneuten willen helpen bij het opzetten van bedrijven. Techneuten kunnen namelijk goed hulp gebruiken van ondernemers die daar ervaring mee hebben.”